onsdag 29. august 2007

Kommunikasjon

Kommunikasjon er en veldig viktig og vesentlig i lærer yrket. Det er mange forskjellige mennesker man må forholde seg til. Ikke bare elevene, men også rektor, lærerer, forelder og alle andre rundt skolen.

Kommunikasjon skjer alltid i en sammenheng, en kontekst. All kommunikasjon blir kodet og tolket. Hvilke ord du velger å bruke, tonefallet du har, kroppsspråket. Tolkning skjer på bakgrunn av for-forståelse og meningskontekst til den som tolker. For å bli en god lærer må du kunne kommunisere bra, både verbalt og non-verbalt . Du kan ikke kommunisere likt med alle mennesker. Du må være på bølgelengde med de forskjellige gruppene og personene.Det er ikke alltid det man prøver å formidle som blir oppfattet på den måten man ønsker at det skal bli oppfattet. Skal man nå frem til en klasse som har tjue forskjellige elever så er det en utfordring å få alle elevene til å oppfatte hva som faktisk ble sakt. Om noen ikke oppfatter det du seier på den måten du mener blir det en kommunikasjonsbrist.

Når jeg skal ut i praksis så vil jeg nok tenke mye på hvordan jeg kommunisere med elevene. Det jeg syns er viktigst er å være på elevenes nivå. Også må jeg tenke på hvordan jeg legger frem det faglige innholdet, passe på at jeg ikke bruker ord de ikke forstår.
God kommunikasjon er det når det som blir formidlet blir oppfattet på rett måte av mottakeren. Når partene forstår hverandre så er de på bølgelengde.

Hva vil jeg gjøre for å skape god kommunikasjon mellom meg og de jeg skal omgås med når jeg kommer ut i arbeidslivet? For å skape god kommunikasjon vil jeg alltid se på hvem jeg kommuniserer med. Når jeg snakker med mine venner snakker jeg på en annen måte enn når jeg snakker for eksempel med min bestemor. Det å bruke hodet når en snakker kommer du langt med tror jeg.

Episoden vi så av ”Kroppen” gav oss en god innføring i kroppsspråk på en morsom måte. Det jeg bet meg spesielt merke i var hvordan vi mennesker unngikk å komme for nærme andre, den såkalte intimsonen. Sitter det noen på en benk, setter vi oss sannsynligvis på den benken det ikke sitter noen andre.

I økten lagde vi også ”kjøreregler” for praksisgruppa, noen enkle regler for hvordan vi skulle samarbeide gjennom året. Som for eksempel hva vi skulle gjøre for å forebygge konflikter, hvilke forventninger vi har til hverandre og hvem som skal være gruppeleder.

Hele 70 prosent av vår kommunikasjon er gjennom kroppsspråket. Vi fikk virkelig prøvd oss på disse 70 prosentene med mimelek, vi ble delt inn i grupper, trakk en lapp der det stod hva vi skulle mime. Det var ikke like lett å se hva alle gruppene skulle mime og det var frustrerende og ikke kunne bruke de 30 prosentene med språk!

3 kommentarer:

Birgit E. Olsen Bratseth sa...

Hei, Ingrid...

Du oppsummerer kort og forsåvidt greit frå økta på måndag. Berre nokre spørsmål som bakgrunn for ytterlegare fordjuping: Er det noko spesielt du kjem til å ta omsyn til i høve til møtet med elevane i praksis når det gjeld tema? Kommentarar til mimeoppgåve og episoden frå NRK om kroppsspråk (frå serien "Kroppen")? Noko du beit deg merkje i når det gjeld artiklane og øving på å lesa andletsuttrykk, som eg la ut til arbeid på eiga hand? Gjekk det greit med køyrereglane for praksisgruppa?

Birgit :-)

Anonym sa...

Kritisk ven:

Eg er enig med Birgit at du har fått med deg dei viktigste momentane frå forelesinga. Korleis vil du skape god kommunikasjon mellom deg og dei du skal omgås med når du skal ut i arbeidslivet?

-Ina

Ingrid Tjøsvoll sa...

Litt sent, men nå har jeg lagt ut svar til komentarene deres i innlegget mitt:)