onsdag 23. januar 2008

Punktpraksis

Det er mye barn og ungdom ikke vet om Internett. Dette er veldig skremmende når man tenker på hvor mye de bruker det, både i skolesammenheng og på fritiden. De trenger ”nettvett”. Og det ble dette som ble temaet når jeg og min praksisgruppe skulle ha punktpraksis.

Vi tenkte at vi måtte på en eller annen måte få elevene til å skjønne at ikke alle på Internett er den de virkelig utgir seg for å være. For å få til dette laget vi en film, en film som skulle få de til å tenke. I filmen er det to som chatter med hverandre. Det er en jente på 13 som chatter med en gutt som utgir seg for å være 16 år. Under samtaler bestemmer de seg for at de skal møte hverandre . Det jenten på 13 ikke vet er at gutten på 16 egentlig er en mann på 58 år som lurer mange uskyldige jenter på Internett. Etter filmen fortalte vi elevene at dette var en historie vi selv hadde diktet opp. Men vi fortalte også at dette er noe som kan skje og noe som har skjedd med mange jenter og gutter.

Etter filmen gikk vi gjennom noen nettvett regler. Her var det mange elever som hadde innspill og de hadde veldig mye de ville fortelle. Det at de ikke hadde lov til å legge ut bilder som andre hadde tatt eller av venner var et stort sjokk for mange virket det som. Dette var ikke en tanke som hadde streifet mange av elevene. Men jeg vil tro at de etter denne økten vil tenke seg om hvem og hvilke bilder de legger ut på nettet. Flere av elevene forstod ikke helt det med at de ikke må legge ut for personlig informasjon ut på nettet. De forstår ikke helt det med at ikke alle er snille og ærlige.

Elevene fikk også en nettavtale som de skulle ta med hjem til foreldrene. For det er jo viktig at foreldrene faktisk vet hva som kan foregå på Internett og kanskje følge litt med på hva deres barn gjør når de sitter timevis fremfor dataen.

Jeg vil tro at denne økten ga elevene noe å tenke på. Mange ble litt nervøse for e-mail adressene sine som avslørte hele navnet og ville lage en ny med et ”nick-name” slik at ikke noen kunne finne ut hvem de var.

Elevene burde kunne mye mer om nettvett! Når de bruker Internett så mye som de gjør på skolen bør de vite at det er mange uærlige der ute. Dette er noe alle lærere bør ta opp med klassen og sørge for at de kan. Dette er noe skolene må legge mye større vekt på.

Før vi hadde punkpraksis hadde vi om barn og nye medier. Noe av det vi tok opp der var fusk og fanteri. For hva er det egentlig som er lov og ikke lov når det gjelder innhold og filer på Internett? Det er veldig lett å få tak i ”gratis” musikk, bilder og filmer på Internett, men selv om det er lettvint og gratis er det ikke lov. Jeg har vel aldri tenkt at det å ta et bilde fra Internett er ulovlig, men det er det i aller høyeste grad, om du vil bruke et bilde som ikke er ditt må du ta kontakt med den som eier bilde og få tillatelse for å bruke bildet.

Dagen vi brukte til verktøyutprøving var kjekt! Det er ikke ofte vi får sitte å ”leke” oss på dataen å lage tegneserier og animasjoner. Veldig enkle og greie program som man kan ta med seg ut i skolen. Et annet pluss med de var at de var gratis.

Oppgaven med å lage sammensatte tekster var en veldig kjekk oppgave, en ”kose” oppgave. Jeg å Line valgte å lage en sammensatt tekst basert på boka ”Svein og Rotta gjennom solsystemet” av Marit Nicolaysen. Vi bruke de morsomme illustrasjonene i boka (selvsagt med lov fra han som hadde tegnet de) til å lage den sammensatte teksten, noen av de redigerte vi å lagde animasjoner. Noe proft utstyr hadde vi ikke, men Windows Movi Maker og Paint gjorde jobben.

Ingen kommentarer: