
Diamantskjemaet er til veldig god hjelp når en time skal settes opp. Bruker man dette skjemaet på riktig måte blir det lettere og se strukturen på timen eller økten. Så for hver time jeg skal ha i praksis nå skal jeg lage et diamantskjema, på denne måten blir det også lettere for meg for da er hele timen lagt opp slik at jeg kanskje klarer å unngå for mange ”overraskelser”. Planlegging vil redusere usikkerheten i skolehverdagen. Selv om undervisningen skal være godt forberedt og planlagt er det også viktig at det går å justere og være fleksibel om noe uforutsett skulle skje. Det å ha en plan B er ikke alltid så dumt, det har jeg fått erfare i praksis.
1:Læreforutsetninger: alle elever er forskjellige og alle kommer til skolen med ulike forventninger, kunnskaper og erfaringer, evner og hjemmebakgrunn. Detter er alle forskjellige læreforutsetninger. En lærer må ha kunnskap om elevene, elevenes interesser og ever for å kunne planlegge en kreativ og fleksibel måte og undervise på.
2: Rammefaktorer: dette er faktorer som begrenser eller muliggjør undervisning og læring. Mange rammefaktorer er gitt fra myndighetene som for eksempel klassestørrelse og timeantall.
3:Mål: her må læreren tenke gjennom hva som er målet i denne økta og formulere et mål som kan gjøre slik at det blir mulig å nå målet.
4:Innhold: hva skal bli brukt i undervisingen for at målet skal bli mulig å nå? Lærebøker, fagbøker, internett, osv..
5:Læringsaktiviteter: hva som skal bli gjort i økta, hvilke arbeidsmetoder skal bli brukt, individuelt eller i gruppe, osv.
6:Vurdering: læreren må vite hvordan han skal vurdere elevene, hvordan han skal finne ut om elevene har lært det som var målet for økta.
For å vite hva som faktisk skal planlegges i forkant av en økt er det veldig viktig å vite hva elevene faktisk skal lære. Det er viktig å vite hvilke kompetansemål som skal læres i de forskjellige fag på de forskjellige trinn. Når jeg skal planlegge en undervisningsøkt går jeg innpå nettsidene til undervisningdirektoratet for å finne ut av kompetansemål til det faget og det trinnet jeg skal ha.
Når kompetansemålene er funnet er utfordringen og legge opp økten slik at alle elevene i klassen skal få det til. Noe som en elev får til for nødvendigvis ikke en annen elev til. Tilrettelagt undervisning er viktig. Selv om det er over tjue forskjellige personer i en klasse skal alle føle at de mestrer. Elever er forskjellige og kan ulike ting på ulike nivåer.
Undervisning kan foregå på forskjellige plasser. Klasserommet er kanskje ofte den letteste løsningen, men det er kanskje ikke alltid den beste. Skal elevene lære om trær, hvorfor sitte inne i et klasserom da? Hvorfor ikke gå ut i naturen og se på de forskjellige trærne som fins.
Makvise-prinsippene er noe jeg kommer til å ha i bakhodet når jeg legger opp til undervisning. Motivere elevene, Aktivisere elevene, Konkretisere innholdet, Variere undervisnings måtene, Individualisere, Samarbeid og Evaluering.
10 teser for god undervisning
1. Tydelig struktur på undervisningen og læreprosessen
2. Effektiv utnyttelse av læretiden
3. Sammenheng mellom mål, innhold og metodevalg
4. Mangfold av metoder og organiseringsformer
5. Innøving av ferdigheter mentalt og fysisk
6. Lærerens individuelle støtte til den enkelte elev
7. Et undervisningsklima som fremmer læring
8. Meningsskapende språk i undervisningen
9. Tilbakemelding fra elevene omkring læreprosessens form og innhold
10. Avklaring av krav og vurderingskriterier til elevens prestasjoner
Disse punktene vil jeg prøve å bruke så mye som mulig i min undervisning nå som student og også når jeg blir lærer. Håper på at praksis blir bra og undervisningen går som planlagt!
Nå er praksisperiodene over, jeg har hatt stort utbytte av å lage diamantskjema til hver undervisningsøkt jeg har hatt. Det har vært til god hjelp i øktene, det har gjort det lettere og holde seg innenfor tidsskjemaet og lettere å ikke spore av, det har også fungert som et slags manus. Også etter økten er det greit å sette seg ned med diamantskjemaet for å se gjennom hva som gikk bra og hva som ikke gikk så bra.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar